Limburgse handbaldagen logo

DE TOEKOMST VAN DE LHD: AFL. 4: SPEELDATA

De Limburgse Handbal Dagen (LHD) bestaan dit jaar 30 jaar. Ondanks de euforie van het bereiken van deze mijlpaal, zijn er ook grote zorgen over de toekomst. In deze serie ‘LHD 2.0’ belichten we de dilemma’s waarmee de organisatie worstelt aan de hand van de resultaten van een grote publieksenquête, waarin 500 toeschouwers hun mening gaven over zaken als de keuze van de teams en de hal, de sfeer en het prijsbeleid.

 

Vandaag afl. 4: De keuze van de speeldata.

 

Wat is de overeenkomst tussen de Haarlemse Basketbalweek en Limburgse Handbal Dagen? Ze vinden allebei plaats in de dagen tussen Kerst en Oudjaar. Wat is dan het verschil tussen beide evenementen? De basketbalweek bestaat al enkele jaren niet meer. Financiële en organisatorische problemen… Eén van de oorzaken: de datum viel niet langer gunstig: teveel ploegen en supporters hadden andere verplichtingen.

 

De LHD viert dit jaar haar 30e editie. En hoopt nog vele jubilea daarna te mogen vieren. Maar ook hier spelen organisatorische belemmeringen. En die hebben onder meer ook te maken met de speeldata. Vanaf de allereerste editie vindt het toernooi in de dagen na Kerst plaats. Een bewust gekozen periode en ook jarenlang zonder twijfel een ideaal speelmoment. Immers, het zijn de ‘loze’ dagen tussen de kerststol en de oliebollen. Een periode waarin decennialang eigenlijk nergens iets te doen was en de meeste mensen standaard vrij hadden. En voor de sporters een periode zonder competitieverplichtingen.

 

In de jaren ‘80 en ‘90 hield heel handballend Europa winterslaap in deze periode. Daar komt bij dat er geen sprake was van een verenigd continent en dus was er behoefte aan een handbaltoernooi waarin Oost en West elkaar vriendschappelijk konden treffen.

 

Maar de wereld verandert. In handballand is de kalender dusdanig dichtgeslibd dat in diverse landen de competitie gewoon doorloopt. In andere landen hebben de bonden vast laten leggen dat spelers absoluut vrij moeten zijn. Dat zijn de voornaamste redenen voor de onbeschikbaarheid van bijvoorbeeld Duitse, Zweedse en Franse topploegen. Ploegen die destijds graag kwamen, maar tegenwoordig -met alle Europa Cup-wedstrijden- weinig prioriteit geven aan een vriendschappelijk Europees toernooi in de enige periode waarin er een klein beetje rust gepakt kan worden.

En ook uit het oogpunt van de bezoeker is de kerstperiode niet meer heilig. De 24-uurseconomie zorgt ervoor dat de laatste dagen van het jaar het werk steeds meer prevaleert boven de vrije tijd. En als er al niet gewerkt hoeft te worden, dan is quality time met de familie een pré. Bovendien is de echte handballiefhebber gezegend: je kunt immers in de Euregio veel tophandbal live of online bijwonen. De LHD is dus sowieso al minder speciaal dan 20 jaar geleden.

 

Dus kortgezegd zijn er door de datumkeuze minder aansprekende teams beschikbaar, minder publiek dat vanzelfsprekend komt en bovendien minder vrijwilligers die zich aanbieden. Dit alles leidt weer tot een publieke opinie die dikwijls verwoord wordt in ‘minder sfeer en minder aansprekende teams’.

 

Waarom wordt dan toch angstvallig vastgehouden aan de huidige speeldata? Er zijn volgens de critici toch genoeg andere periodes in het jaar waarop topteams wel beschikbaar zijn. Vaak wordt de zomerperiode als ideaal speelmoment genoemd. Dan zou de LHD een voorbereidingstoernooi kunnen worden voor ploegen die zich opmaken voor de (Duitse, Franse of Zweedse) competitie en een aansprekende tegenstander zoeken. Ideaal, toch? Nou... Wie iets verder doordenkt zal ook de gevaren moeten onderkennen.

 

Een zomers toernooi betekent immers dat de LHD ergens midden augustus zou moeten plaatsvinden. De afgelopen jaren kennen we zeer warme augustusmaanden met temperaturen die de dertig graden meermaals aantikken. Ziet u uzelf dan al drie dagen in een lekker opgewarmde sporthal zitten? En bent u bereid om uw vakantie af te stemmen op dit toernooi? En dan hebben we het nog niet eens over de beschikbaarheid van de ruim honderd vrijwilligers die nodig zijn om het toernooi in goede banen te leiden. De organisatie vreest dat veel bezoekers en vrijwilligers in deze periode wel iets anders aan het hoofd hebben dan handbal. Dan heb je straks wellicht de beschikking over de kanjers uit de Bundesliga en zit de hal alsnog half vol. Al deze onzekerheden maken dat de organisatie een stap naar de zomermaanden vooralsnog niet aandurft. Van de andere kant: je weet het pas zeker als je het een keer geprobeerd hebt. Helaas is de financiële gok dermate groot, dat wanneer de eerste editie van een zomertoernooi in het water valt (of beter gezegd: in ‘t zonnetje valt), dit een financiële ramp zou voor de organisatie zou betekenen.

 

Misschien is de eerste week na nieuwjaar wel een idee. Althans, die suggestie wordt wel vaker gehoord. Dan zijn er nog geen competitieverplichtingen en bereiden veel (landen)teams zich voor op een EK of WK. De LHD dan zou kunnen dienen als voorbereidingstoernooi voor landen- en clubteams. Leuk bedacht. Maar ook hier zit een grote ‘maar’ aan. Topteams bestaan voor meer dan de helft uit internationals en die zullen in die periode dus op pad zijn met de nationale selecties. Een toernooi met jongens die normaliter in het tweede team spelen, ziet niemand zitten. En bovendien is dan ook gastheer Lions waarschijnlijk licht tot zwaar gehavend. Landenteams zijn dan wellicht wel haalbaar, maar enkel nationale ploegen vindt zowel de organisatie als het publiek niet wenselijk. Ander probleem zou kunnen zijn dat dan net de vakantieperiode voorbij is en niet veel werknemers al gelijk weer verlof willen nemen. De scholen zijn bovendien weer begonnen (en de jeugdhandbalcompetities lopen), dus ook een groot aantal vrijwilligers zal niet beschikbaar zijn.

 

Ook spelen vlak voor kerst of tijdens de herfstvakantie biedt geen soelaas als het gaat om de beschikbaarheid van teams in een overvolle kalender. En zo zijn alle opties wel een beetje de revue gepasseerd. Wie nog een suggestie heeft, mag het zeggen.

 

We hebben u in de enquête gevraagd welke periode uw voorkeur zou hebben. Exact de helft van de ruim 500 ondervraagden heeft een voorkeur voor het tijdvak dat al dertig jaar wordt gehanteerd. Dertig procent heeft geen uitgesproken voorkeur. Slechts 15 procent hoopt op een zomertoernooi. Kortom: u wil het liefst met kerst naar de LHD blijven komen; wij denken nog altijd dat de kerstperiode -alles afwegende- de beste periode is. En dus blijven we vooralsnog de Kerstman uitzwaaien.

 

Marcel Penders

Pers & PR LHD

 

Reacties zijn altijd welkom! Laat je reactie hier achter of stuur een persoonlijk bericht. Mailen kan ook: pers@lhd.nl.

 

Terug naar het nieuwsoverzicht